NOVA GODINA 2018.


PRAG je glavni grad Češke Republike, na 1000 km severozapadno od Beograda, zauzima površinu od 496 km2 i broji nešto preko milion stanovnika. Prag spada u najočuvanije velike gradove Evrope. Godine 1992. UNESCO je staro jezgro Praga (866 ha) stavio pod svoju zaštitu. Vltava je reka koja protiče kroz Prag u dužini od 30 km sa maksimalnom širinom od 330 m. “Grad stotinu tornjeva”, “San u kamenu”, “Istočni Pariz”, “Zlatni grad”… Samo su neki od epiteta koji simbolizuje tradiciju i lepotu ovog jedinstvenog grada. Jedan i jedini! Prag. Popnite se na zidine nekog od dvoraca i sagledajte “na dlanu” panoramu grada, koja će Vam zauvek ostati u srcu. Dozvolite sebi da se zaljubite u Prag…

Prevoz: Autobus - detaljnije

Istanbul - najveći i najvažniji grad u Turskoj. Nalazi se na obalama Bosforskog moreuza i Mramornog mora, na raskrsnici puteva koji vode sa Balkanskog poluostrva u Malu Aziju i iz Sredozemnog u Crno more. Jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. U davna vremena poznat kao Konstantinopolj ili Konstantinov grad, kasnije Carigrad, a danas Istanbul, predstavlja najjače ekonomsko i kulturno sedište turske države, važan internacionalni i saobraćajni čvor, a ujedno i veoma zanimljiv turistički centar.

Prevoz: Autobus - detaljnije

Krakov možemo nazvati i „grad muzej". Jedan je od najstarijih i najvećih gradova u Poljskoj - administrativni, kulturni, obrazovni, industrijski i turistički centar regije. Nalazi se na obalama reke Visle, a u podnožju grada Vavel na jugu Male Poljske. Krakov je podeljen na 18 opština koje su označene rimskim ciframa U Krakovu se nalazi 28 muzeja sa Narodnim muzejem na čelu, u kome se nalaze brojne kolekcije poljskog i svetskog slikarstva Po legendi ime Krakova potiče od imena kneza Kraka. Verovatno ta reč potiče od Kelta, koji su naseljavali ove krajeve

Prevoz: Autobus - detaljnije

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke sa 450.000 stanovnika i centar je regije „Mali Karpati“. Bratislava je politički, kulturni i privredni centar Slovačke. Sedište je slovačkog predsedništva, vlade, parlamenta kao i nekoliko muzeja, univerziteta, pozorišta, galerija kao i mnogih drugih privrednih, kulturnih i obrazovnih ustanova. Nalazi se na reci Dunav i jedan je od najgušće naseljenih gradova u Istočnoj Evropi. U periodu od 1536. do 1784. godine grad je bio prestonica kraljevine Mađarske. Beč - u prebogatoj kulturnoj ponudi Beča, svako može da pronađe nešto za svoju dušu. Ne možete da mimoiđete velelepnu gotsku katedralu Stephansdom iz 13. veka u bečkom "krugu dvojke", niti da ne odete do Hofburga, carske palate iz koje su Habzburzi širili svoj politički uticaj ili do Šenbruna, letnje rezidencije sa 1440 soba u kojoj su se odmarali. Velelepna građevina parlamenta sa grčkim stubovima vuče na antiku, a zgrada Opere oduzima dah. Primer Art Nouveau arhitekture je građevina u kojoj se nalaze Klimtova dela i na čijem vrhu je ogromna zlatna kugla. Možda niste mislili da ćete u Beču naići na zgradu koja podseća na Gaudijev stil - arhitekta i umetnik Hundertwasser se postarao da vas iznenadi.

Prevoz: Autobus - detaljnije

VENECIJA (Venezia) je glavni grad istoimene italijanske pokrajine Venecija u regiji Veneto. Zajedno sa Padovom čini metropolu Padova-Venecija. Grad je bio središte Mletačke Republike, a nalazi se na 118 manjih ostrva u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zalivu na severu Jadranskog mora sa 177 kanala i oko 400 mostova. Znamenitosti grada, obavezna stanica svih turista su: Most uzdaha, šetnja trgom Svetog Marka kojim dominira crkva Sv. Marka (u kojoj se nalaze mošti Sv. Marka), zvonik, Procuratie Vecchie i Procuratie Nuove, stubovi zaštitnici grada, Duždeva palata, crkva Santa Maria della Salute, most Academia, most Rialto na najvećem Grand kanalu. VERONA je grad na reci Adiđe u italijanskoj oblasti Veneto, poznat po Areni, porodici Skaliđeri koja je najuticajnija bila u XIII i XIV veku, a najviše po nesrećnoj ljubavi Romea i Julije. Obilazak Verone obuhvata šetnju pored Arene, Piazza Bra, Piazza delle Erbe, Piazza Signori, Julijinu kuću i balkon (bez ulaznice). LIDO DI JESOLO je nekadamali gradić na jadranskoj obali a danas, zahvaljujući svojoj preko 10 km dugoj plaži i blizini Venecije, značajno turističko mesto. Brojni hoteli, prodavnice i ostali sadržaji neophodni za prijatan boravak turista svoje mesto su našli u ovom italijanskom turističkom centru.

Prevoz: Autobus - detaljnije

Toskana je jedna od 20 regija Italije, nalazi se u njenom središnjem delu. Glavni grad je Firenca, a ostali značajni gradovi su Piza, Livorno, Prato, Sijena, Luka… Toskana je poznata i po zaštićenim predelima i po velikom broju očuvanih starih gradova, zbog čega se na njenom tlu nalazi nekoliko mesta stavljeno na spisak baštine UNESKO-a, a sama regija je jedna od turistički najposećenijih u svetu… Firenca za Italijane, ali i ostatak zapadne Evrope ima veliki istorijski, obrazovni i kulturni značaj.

Prevoz: Autobus - detaljnije

BEČ- u prebogatoj kulturnoj ponudi Beča, svako može da pronađe nešto za svoju dušu. Ne možete da mimoiđete velelepnu gotsku katedralu Stephansdom iz 13. veka u bečkom "krugu dvojke", niti da ne odete do Hofburga, carske palate iz koje su Habzburzi širili svoj politički uticaj ili do Šenbruna, letnje rezidencije sa 1440 soba u kojoj su se odmarali. Velelepna građevina parlamenta sa grčkim stubovima vuče na antiku, a zgrada Opere oduzima dah. Primer Art Nouveau arhitekture je građevina u kojoj se nalaze Klimtova dela i na čijem vrhu je ogromna zlatna kugla. Možda niste mislili da ćete u Beču naići na zgradu koja podseća na Gaudijev stil - arhitekta i umetnik Hundertwasser se postarao da vas iznenadi.

Prevoz: Autobus - detaljnije