SICILIJA - JESEN 2017
OPIS

SICILIJA- RIM-  2017

 

                         TERMIN:  08.11-16.11.2017

 

RIM- Vecni grad; nekadasnji Kaput Mundi-centar sveta; danas je glavni grad Italije I nezaobilazna destinacija svakoga ko zeli da se sa ovom prelepom zemljom upozna na pravi nacin. Prve naseobine Lacio regiona, u kome je Rim smesten, datiraju jos od vremena drevne Etrurske civilizacije na cijim temeljima izrasta mocno rimsko carstvo. Deobom u 5 veku na Isttocno I Zapadno; njegova teritorija postaje centar hriscanskog sveta da bi opet sa druge strane, u periodu Renesanse I Baroka postao meka slikara, vajara I arhitekata koji ovde rade neke od svojih najpoznatijih remek-dela. Ono sto fdanasnji Rim na neki nacin cini posebnim jesu male ulice sa starim kamenim kucamaili onim od opeke, obojene toplim bojama zemlje ili u boji sladoleda. One vas dovode do suptilne lepote I ususkanosti, koje vas iduci iz jedne u drugu neprekidno iznenadjuju malim trgom sa grandioznom fontanom ili pak sirokom velicanstvenom pijacom gde skulptura I arhitektura ne poseduju jasnu liniju odvajanja. Njegova je istorija stara bezmalo 3 hiljade godina te ga s pravom svrstaju u jednog od najlepsih gradova na svetu.

SICILIJA- Po legendi, sedmog dana je Bog zavsio stvaranje zemlje I svega na njoj, plava mu se planeta ucinila toliko lepom da ju je uzeo u ruke I poljubio. Na mestu gde su bozije usne dotakle zemlju, nastala je Sicilija. Cuvena Tricida, prozvana tako zbog svog trouglastog oblika ali svetog trojstva zuto-zlatne boje koja vlada citavim ostrvom. Zuto-zlatno je podnevno sunce koje je ovde najblistavije. Na Siciliji se nalazi I jedini zivi vulkan u Evropi- Etna. Sicilija je najvece ostrvo sredozemlja ujedno I najveca regija Italije koja je svoje prve naseljenike-Sicilijance imala jos pre 8.000 p.n.e. Glavni graditelji I najznacajniji doseljenici bili su anticki Grci koji su sa svojom kolonizacijom ovog plodnog ostrva zapoceli 750 g. p.n.e. podizuci glavne gradove kao sto su Mesina, Toarmina, Sirakuza I Agridjento a koji sa svoje strane traju I danas. Nakon Grka dolaze I ostali osvajaci-Vandali, Goti, Vizantinci, Normani koji u dugoj istoriji ostrva svi zajedno ostavljaju neizbrisive tragove u nacinima gradjenja, jeziku, kulturii gastronomiji. Potpuno drugacija od svega sto ste ocekivali-okruzena razlicitim morima- uronjena u lepote pejzaza, nesvakidasnja iza svakog coska I nadasve svoja , odusevice vas I opciniti ( svojim obiljem I ljubaznoscu domacina, specijalitetima I specificnom kulturom) te svakako pozvati da joj se ponovo vratite.

NAPULJ- Cuven po svojoj sarenolikosti I uzurbanosti, dom cuvene pice napravljene za Margaritu od Savoja u bojama italijanske zastave jeste grad koji nikako ne treba propustiti. Jedni mu tepaju “ Mia bellaNapoli”, drugi ga ne vole zbog guzvi I ulicnih prodavaca, pa ipak kakav god na Vas da  utisak ostavi sigurno necete biti ravnodusni. U gradu kojem su vladali mnogi a koji je sa svoje strane bio cak I prestonica Kraljevstva dve Sicilije I one ostrvske I kopnene, I odusevice vas njegova istorija, kultura, teatralnost a nadasve zivost I koloritet. On zaista opravdava onu cuvenu, toliko puta citiranu, za samo njega izmisljenu” videti Napulji umreti”.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1.Dan. Polazak iz Beograda sa parkinga preko puta OTC “Buvljak” u 17.00 sati. Odlazak do Novog Sada po putnike I nastavak putovanja. Voznja kroz Srbju , Hrvatsku, Sloveniju I Italiju sa kracim pauzama za odmor I granicnim formalnostima.

2. Dan. Dolazak u Rim u ranim jutarnjim casovima . Slobodno vreme. Smestaj u hotel. Kraci odmor. Zatim odlazak metroom na fakultativni izlet “Upoznajte Rim”. U trosatnoj setnji upoznacemo se sa antickim, srednjevekovnim, renesansnim I modernism Rimom. Koloseum, carski I anticki forumi (nije predvidjen ulazak I obilazak), konstantinov slavoluk, pjaca Venecija I Kapitolski Brezuljak, Panteon, pjaca Navona, cuvena crkva San Pjetro in Vinkoli u kojoj se nalazi Mikelandjelovo remek delo –gorostasna statua Mojsija, pjaca de Spanja sa svetski poznatim “spanskim stepenicama”, Fontana Di Trevi, duz via del korzo. Setnju zavrsavamo na pjaci del Popolo na samim dokovima Tibra. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, rucak , shoping.. U vecernjim casovima moguc odlazak na fakultativni izlet “Rim nocu” uz pratnju vodica gde cemo se upoznati sa boemskim I romanticnim Transtevereom (sto u prevodu znaci “preko tibra”) omiljenim mestom za nocni provod samim rimljanima. Slobodno vreme. U dogovoreno vreme povratak u hotel sa vodicem ili individualno. Nocenje.

3. Dan. Dorucak. Pakovanje stvari u autobus. Napustanje hotela I voznja do centra grada ili mogucnost fakultativnog izleta do Tivolija. Privatni raj Bordzija, vrt I cuvenavila D’Este u kojoj je ziveo jedan od najmladjih kardinala na svetu, izgleda kao da ste bezmalo posetili raj na zemlji.Obilazak vile I vrta uz pratnju I objasnjenje vodica. Slobodno vreme. U ranim popodnevnim casovima povratak u Rim. Sloobodno vreme. U poslepodnevnim casovima mogucnost posete Vatikanu- vatikanskim muzejima uz Sikstinsku kapelu, papine vrtove, ulazak u najvecu crkvu na svetu –cuvenu baziliku Sv. Petra, uz pratnju strucnog vodica.U vecernjim casovima (oko 23.00) skup putnika I polazak prema Redjio di Kalabrija.

4. Dan. Dolazak do Luke Vila san Djovani  u ranim jutarnjim casovima, prelazak trajektom (voznja oko 30-tak minuta) mesinskim moreuzom I dolazak u Mesinu. Panoramski razgled grada I kraci odmor za jutarnju kafu. Nakon odmora povratak u autobus I polazak u Palermo. Obilazak takozvane Zlatne skoljke-doline u kojoj lezi grad Palermo okruzen plantazama pomorandzi I badema. Obilazak gradskih znamenitosti pocinjemo Portom Felice preko trga Pretorija, Martorane I Duoma do vrtova Palaco dei Normani-kraljevske palate I manastira San Djovani delji Eremiti. U kompleksu kraljevske palate nalazi se I cuvena kapela Palatine, dvorska kapela koju je u I polovini 12 v sagradio I dao da se po njegovoj zelji ukrasi normanski vladar Sicilije Roze II. Jos za zivota bio je poznat po nadimku “ kralj umetnik” , napravio je od svoje rezidencije legendarni I opstepoznati biser evropske srednjevekovne umetnosti. Kapela Palatina kao deo vanrednog umetnickog komplexa pod zastitom Unesca sadrzi izvanredne vizantijske mozaike, romanicki klesani ukras kao I arabljanske arabeske koji zdruzeni formiraju enterijer od koga zastaje dah. Mogucnost fakultativne posete kapeli.Slobodno vreme. U poslepodnevnim casovima mogucnost fakultativnog izleta u obliznji Monreale odakle se pruza najvelincastveniji pogled na citav Palermo i okolinu. Setnja starim gradskim jezgrom uz posetu velicanstvenom mauzoleju iz 12 v. u kome pocivaju normanski kraljevi Sicilije, svoj vecni mir pronasavsi u prostoru sa gotovo 8.000 m2 potpuno prekrivenim najfinijim mozaikom gde zidovi deluju poput cipke od kamena- delo najvestijih arapskih arhitekata I skulptora. U kasnim vecernjim casovima polazak prema hotelu. Smestak u hotel. Nocenje.

 5. Dan. Sirakuza/Katanija Dorucak  Mogucnost organizovanog fakultativnog izleta do istorijskih centara dva najvaznija grada na Siciliji- Arhimedove Sirakuze I neprevazidjene Katanije.Dolazak u Sirakuzu I obilazak zapocinjemo posetom jednom od najstarijih grckih-antickih lokaliteta na nekadasnjoj teritoriji Velike Grcke ( Magna Grecija) hram boginje Atene- gde je nekada bilo glavno svetiliste drevne Sirakuze, gradska katedrala, Palaco Beneventano del Bosko iz 18 v. –najlepsi primer sicilijanskog baroka uz posetu crkvi Santa Lucia ala Badia u kojoj se nalazi jedno od Karavadjovih remek dela na koje je sam umetnik bio najponosniji “sahrana Sv. Lucije” cine samo delic poluostrvaOrtidje I prelepih trgova, ulicica, Fontana koje ce vas ostaviti bez daha. Nastavak kratkog putovanja prema arheoloskom parkukoji je ujedno I najveca atrakcija rodnoga grada cuvenog matematicara ali I pesnika Arhimeda. Sledi cudesni obilazak  teatra Romana, Hironovog oltara, pecine” dionizijevo uvo” u kojoj je bilo zatoceno oko 7000 Atinjana I ostavljeno da umre nakon poraza u bitci  koju opisuju “ najvecu akciju u Helenskoj istoriji” , kao I grckog amfiteatra usecenig u samu stenu. Nakon obilaska voznju nastavljamo do Katanije, neprevazidjenog centra tradicionalne sicilijanske kuhinje ali I sedista cuvenih gradjevina sagradjenih od crne lave a sve u stilu sicilijanskog baroka. Pjaca del Duoma sa velicanstvenom katedralom I skulpturom slona-simbol grada okruzena je I zgradama gradske vecnice I jos nekoliko palata a sa ovoga trga pruza se I neverovatni pogled na vulkansku-planinu Etna, uz gradske pijace na otvorenom daju jedinstvenu sliku sicilijanskog zivota. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Nocenje.

6. Dan. Etna/Toarmina Dorucak. Nakon dorucka mogucnost fakultativnog odlaska na majku citave sicilije cuvenu vulkansku planinu Etnu. Mesto koje odise citavim nizom mitova I legendi. Na Etni je hromi Bog Hefestus zajedno sa svojim sabratom Dionisom –Bogom vina nasao utociste I dom bezeci pred Herinim besom. Na Etni u jednom od skrivenih kratera usnuo ceka kralj Artur zajedno sa svojim vitezovima pravo vreme da ponovo osnuje Kamelot. Penjanje na visinu od 2000 m gde vas cekaju krateri “ silvestri” najmladji ugaseni krateri Etne. Individualni odlazak na visinu od 3343 m do samog grotla predstavlja dodatnu uslugu u odnosu na cenu izleta. Zicara I odelo za penjanje predstavljaju dodatnu uslugu I naplacuju se na licu mesta. Povratak u Hotel. U vecernjim casovima obilazak najromanticnijeg obliznjeg gradica gde su Marlen Ditrih I Greta Garbo svracale zbog cuvenih poslasticarnica I boemskih kafiterija . Toarmina je omiljeno letovaliste dzet seta ali I mesto gde je D. H. Lorens napisao pocetne redove “ Ljubavnika Ledi Ceterli” a Lorens Darel dovrsio” Avinjonski kvartet”. Dolazak lokalnom zicarom do samog centra starog jezgra grada uz neverovatne pejzaze sa zadivljujucom vegetacijom I cudesnim pogledom na vulkan Etnu jedno je od iskustvo koje svrstavamo kao neprocenjivim I neponovljivim. Povratak u Hotel. Nocenje.

7. Dan. “Sicilijanska sela” Dorucak.  Fakultativni izlet “Sicilijanska sela” Forca D Agro I Savoka, ne zna se koje je autenticnije I na vecoj visini. Ako od negde zelite napraviti najfascinantnije fotografije Jonskog mora I prelepih zaliva onda su ova sela pravi izbor. Svako od njih pojedinacno nudi zanimljive  pejzaze ali I ono sto ih je odvelo u legendu, svakako je ponaosob bilo ujedno I inspiracija kao I mesto snimanja najupecatljivijih scena iz filma “ Kum” . Poseticemo njihove vecno postovane katedrale, zaviriti u muzej cokolade, one koje sicilijanci prave sa morskom solju ili lokalnim travama, probati vino, limuncelo. Poseticemo I mesto snimanja svadbe Apolonije I Korleonea, cuveni Vikli Bar… Poseta etno muzeju ili slobodno vreme do povratka u hotel. U vecernjim casovima polazak prema Mesini .Ukrcavanje na trajekt  I nocna voznja do Napulja

8. Dan. Dolazak u Napulj u ranim jutarnjim satima. Obilazak Napulja-cuvenog kao prestonice pice koji je nekada bio prestonica Kraljevine 2 Sicilije, a sada u svom zgusnutom centru nudi palate, crkve, manastire I cak dva drevna zamka rasporedjeni u samo par ulicica unaokolo.. Obilazak kastela Nuovo, zatim rivijere di Kjaja, teatra San Karlo , Galerije Umberto I , crkve Sv. Pavla, palate Reale… setnja duz via Toledo do gradske katedrale. Slobodno vreme za shopping I rucak. U poslepodnevnim casovima moguc fakultativni obilazak lokaliteta “ Pompeji” jednog od najvecih ali I najvaznijih lokaliteta udaljenog na samo par km od Napulja. Erupcijom Vezuva 79 godine u I v.n.e. za samo jedan dan nestaju Pompeji zajedno sa obliznjim  Herkulaneumom. Glavna iskopavanja , ciscenja pocinju u 18 v. , oslobadjajuci prve zidine hramova I kuca nekadasnjega grada. Obilazak malog I velikog amfiteatra, glavnog gradskog foruma, javnih kupatila, gaunove kuce…. Odlazak do Lokaliteta cuvenom zeleznicom cirkum Vezuviana. Povratak za Napulj. Slobodno vrene do povratka zaBeograd. Nocna voznja sa usputnim pauzama radi odmora I granicnih formalnosti.

9. Dan. Dolazak uNovi Sad/Beograd u podnevnim satima.

 

 

CENA ARANŽMANA : 269 eura

za uplate do 10.03.2017 u celosti kao i online rezervacije za prvih 20 uplata cena aranzmana je 199 eura

                                                     ONLINE REZERVACIJE

 

(Plaćanje se vrši po prodajnom kursu banke Inteza  na dan uplate)

CENOVNIK 2017

U CENU JE URAČUNATO:

* Prevoz visokopodnim ili double decker autobusom turističke klase na navedenoj relaciji (klima; audio/video oprema)

* Smeštaj u dvokrevetnim sobama i dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 3* u širem centru Rima ili okolini , I 3 nocenja na Siciliji na bazi nocenja sa doruckom u skladu sa lokalnom kategorizacijom. Tacno ime hotela putnici znaju 5 dana pred put I bice istaknuto na sajtu agencije.

* uslugu stručnog pratioca grupe tokom putovanja

* Organizacija i stručno vođstvo puta

U CENU NIJE URAČUNATO:

Fakultativne izlete:

* “Setnja Rimom” -15 €, “Rim nocu”-10€ , “Tivoli”-20 €  , “Vatikan” -35  €. PAKET “RIM” UMESTO 80 € JE 70 €.

* “Palermo I Monreale” -20 €, “vulkan Etna” – 20e , “ Sirakuza/Katanija” -30 €, “ Toarmina”- 15 €, “ Sicilijanska sela” – 25 e PAKET “SICILIJA” UMESTO 105 JE 90 E.

* Poseta “Pompeji” - 30 €

  *obaveznu gradsku komunalnu taksu za Rim i okolinu (uvedena 01.09.2014, plaća se na recepciji hotela)– za   boravak u hotelima sa 3 * – 4 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4 * – 6 € po noćenju / po osobi

 * obaveznu gradsku komunalnu taksu u Đardini Naksosu (uvedena 29.07.2011, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 2 i 3* – 1 ,5 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4* – 3 € po noćenju / po osobi. Deca do 10 godine ne plaćaju taksu.

* Troškovi putnog osiguranja u iznosu od 10 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu ProCredit banke na dan uplate

* Individualni troškovi putnika

DOPLATA ZA 1/1 SOBU: 50% OD CENE ARANŽMANA

USLOVI PLAĆANJA:

•40 % PRILIKOM REZERVACIJE, OSTATAK 15 DANA PRED PUT.
• PLATNE, KREDITNE KARTICE: VISA, MAESTRO, MASTER, DINA.

 Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja u smislu promene redosleda pojedinih sadržaja u programu u zavisnosti od objektivnih okolnosti. Organizator putovanja može povećati ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela, tarifama prevoznika, poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga

 NAPOMENA ZA HOTEL: Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja. Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera( 5 dana pred put), obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta: www.partytravel.rs 

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA: 
- Zvanična potvrda hotela u kom će biti obezbeđen smeštaj na bazi navedene usluge,dobija se najranije 2 dana pred polazak.U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 16:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. 
- Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici www.partytravel.rs
- U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine.
- Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
- Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: 
Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije... Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

OPŠTE NAPOMENE: 
Putnik je dužan proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme, mesto polaska i naziv hotela
Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije. 
Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...)
Svaka promena programa putovanja od strane samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost predstavnika agencija ne predstavlja izmenu ugovorenog programa
Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
Organizator putovanja može promeniti ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela,tarifama prevoznika,poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga.
Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta
Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne garantujemo mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi

Aranžman je rađen na bazi od minimum 65 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja.

Organizator putovanja je Turistička agencija „PARTY TRAVEL“- a, Licenca OTP 57/2016 izdata 09.03.2016. godine. 


Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.

Cenovnik broj 1 od 20.05.2017.